Op reis naar Peru

__________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 
De douane

Volgende zaken zijn vrij in te voeren in Peru:

 • Kleding voor persoonlijk gebruik
 • Toiletartikelen voor persoonlijk gebruik
 • Elektrisch scheerapparaat
 • Fototoestel of videocamera en tot 5 filmpjes of videocassettes
 • Maximaal 10 CD's, disketten of DAT
 • Een zakrekenmachine
 • Medicijnen voor eigen gebruik
 • Boeken, tijdschriften en algemene documenten
 • 20 pakjes sigaretten, 50 sigaren of 250 gram tabak
 • Tot US$ 300 aan diverse artikelen, in hoeveelheid gelimiteerd en voor eigen gebruik of als cadeau voor anderen. Eén artikel mag niet meer dan $100 kosten
 • Een draagbare schrijfmachine of PC
 • Een muziekinstrument aan de hand of met een draagriem
 • Een radio, een radiocassette, een bandopnemer, een platenspeler of een CD, draagbaar of een draagbaar apparaat bestaande uit één deel of meerdere van de genoemde apparaten
 • Reiskoffers, rugzakken of andere bagage voor gemeenschappelijk gebruik die de toegestane produkten vervoeren
 • De aangegeven objecten zoals tijdelijke bagage voor export in de Peruaanse douaneregisters
 • In geval van invalide of zieke reizigers is er bagage inbegrepen die ze nodig hebben of onontbeerlijk materiaal die ze nodig hebben voor hun mobiliteit (rolstoel, kruk, brancard, ...)
n.b.: er wordt ook een artikel aangenomen dat draagbaar is, licht van gewicht en gemaakt om gemakkelijk met de hand mee te nemen.
 

Belangrijk: indien u produkten wilt uitvoeren naar Peru (of invoeren indien u residentieel bent in Peru) die niet in de bovenstaande lijst staan, vraag naar de Carilla de Valoraciòn Equipaje y Menaje de Viajeros del Exterior. Er bestaat ook een site op internet van de Peruaanse douane (in het Spaans) waar u terecht kunt met uw vragen.
Migratie: de personen die Peru binnenkomen met een toeristenvisa mogen geen enkele lukratieve aktiviteit uitvoeren in Peru. Zelfs vrijwillige activiteiten mogen niet worden uitgevoerd zonder toestemming van de bevoegde instanties.

 
Algemene praktische informatie:

In Peru: Europees centrum voor informatie en promotie voor Latijns Amerika

 • Av. Mascl. La Mar, 144
 • Lima 18 (Miraflores)
 • Calle Tacna, 284
 • Puno

Benodigde documenten

 • Een paspoort dat geldig is tot minimum 6 maanden na de terugkeerdatum. Belgen hebben geen visa nodig. Wel krijg je reeds in het vliegtuig een "tarjeta de embarque/desembarque" die je moet invullen en vooral niet verliezen). Let wel dat bepaalde nationaliteiten een visa nodig hebben om Peru binnen te komen. Die hiervoor navraag in het Peruaanse consulaat in het land waar je verblijft of bij buitenlandse zaken.
 • Indien u wilt autorijden in Peru, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Dit kun je steeds in je gemeente bekomen.
 • Je hebt ook een retourticket of een doorreisticket naar een ander land nodig. Indien u dat niet bij hebt, kan de toegang tot het land geweigerd worden. Over het algemeen vraagt men niet naar een retourbewijs, maar je weet maar nooit!
 • Een bewijs van de nodige financiën, nodig om het land rond te reizen (US dollars, traveller cheques en/of een créditkaart).
 • Uw bewijs dat u een reisverzekering hebt genomen. Is niet verplicht maar is sterk aan te raden. Door menig regionale en nationale reisbureau's wordt dit geëist!

 •  

  Reistips Proyecto Peru

  Geplaatst 5 dec. 2010 10:49 door Hendrik Hofstra   [ 4 jan. 2011 08:37 bijgewerkt ]

  Cusco: vervoer en afstanden binnen de stad
   
  Wat betreft de afstanden moet je erop rekenen dat je normaal gesproken met het openbaar vervoer gaat. In Cusco zijn dat kleine busjes en dan heb je het meestal over een kwartiertje of 20 minuten met de bus. Cusco is een redelijk grote stad, ongeveer 370.000 inwoners. En door zijn ligging, in een vallei, is het een langgerekte stad waardoor de afstanden wat groter zijn. De meeste van onze projecten bevinden zich midden in de stad (dat is overigens niet het centrum, want het centrum ligt helemaal in het noorden van de stad). Ook de meerderheid van onze appartementen en gastfamilies liggen in het midden van de stad. Wij werken slechts met enkele projecten in het zuiden van de stad omdat dan de afstand naar het centrum (waar de school zich bevindt) te groot wordt (> 45 minuten met de bus). Als je met de bus gaat kost dit altijd 0,60 nuevo soles (omgerekend zo’n 15 eurocent). Het is hier overigens ook heel gewoon om een taxi te nemen, want vrijwel niemand heeft een eigen auto en/of rijbewijs in Peru. Een taxi kost 2,50 nuevo soles, omgerekend 65 eurocent, en dan ben je overal lekker snel. Veiligheid
  Wat betreft de veiligheid is Cusco een relatief veilige stad. Natuurlijk niet als in West-Europa, maar je kunt overdag gewoon (ook als vrouw) alleen over straat. Dat kan in de gehele stad en zeker in het centrum, daar is veel (toeristen)politie op de been. In het centrum kun je daarom ook ’s avonds nog op straat lopen. Het is wel zo dat je ’s nachts nooit over straat kan lopen, ook niet een klein stukje. In de nacht is het gewoon niet veilig genoeg en moet je altijd een taxi nemen. Verder moet je in zijn algemeenheid attent zijn op zakkenrollers. Let als je gaat reizen in Peru / Zuid-Amerika ook goed op je spullen bij lange nachtelijke busritten.
   
  Hoogte
   
  Je zult de eerste dagen in Cusco (3400 meter hoogte) zeker de hoogte voelen. Je hebt wat minder energie (je hart bonkt alsof je aan het hardlopen bent terwijl je wandelt) en hebt vaak wat lichte hoofdpijn. Sommige mensen reizen daarom over land naar Cusco toe. Zij nemen daar meestal enkele weken de tijd voor en gaan bijvoorbeeld vanuit Lima eerst naar het zuiden toe en daarna naar Arequipa (op een hoogte van ongeveer 2300 meter) om te wennen en daarna door richting Cusco. Als je niet over land gaat reizen richting Cusco en echt de tijd neemt, dan kun je ook gewoon gelijk naar Cusco. In Lima blijven hoef je niet voor de hoogte te doen, omdat Lima aan zee ligt. De stad ligt dus op zeeniveau tot slechts een paar honderd meter hoogte. Wat wel wil helpen als je 1 of 2 dagen in Lima blijft, is dat je alvast went aan het tijdsverschil en uitrust van de reis. Als je gelijk vanuit Lima naar Cusco gaat, moet je in Cusco de eerste paar dagen gewoon rustig aan doen, zeker na een lange reis en als je nog aan het tijdsverschil (zomertijd 7 uur, wintertijd 6 uur) moet wennen. Als je je niet zo lekker voelt door de hoogte dan kun je in Cusco pilletjes kopen tegen hoogteziekte. Ook als je geleidelijk omhoog gaat kun je last krijgen van hoogteziekte, het helpt maar gedeeltelijk. Het ligt vooral aan de persoon, of je er aanleg voor hebt om er last van te krijgen. Dat ligt trouwens niet aan geslacht, leeftijd, fitheid of wat dan ook. Wat wel wil helpen is zo uitgerust mogelijk in Cusco aan te komen.
   
  Geld/pinnen
   
  In Peru kan je vrijwel overal pinnen met je bankpas. Bij aankomst op het vliegveld in Lima vind je al een pinautomaat. Deze staat achterin de hal met bagagebanden om je koffer op te pikken. Je hoeft dus in principe niets mee te nemen of al om te wisselen in Nederland. Je betaalt alles in Nuevo Soles en grotere aankopen kun je in Peru overigens ook in Amerikaanse $ doen. Sommige pinautomaten hebben lage maximum bedragen die je kunt pinnen. Maar als je wat meer zou willen pinnen, dan kun je gewoon meerdere keren achter elkaar pinnen. In Cusco vind je pinautomaten op bijna elke hoek van de straat. Traveller checks zijn in te wisselen. Credit cards worden in winkels, restaurants etc die gerelateerd zijn aan toerisme geaccepteerd (een reisje boeken, wat luxer uit eten, wat duurdere kledingzaken, souveniers, juweliers etc). In zijn algemeenheid hebben wij de volgende tip: neem niet te veel geld mee, zorg dat je nooit heel veel geld op zak hebt en pin gewoon regelmatig een klein beetje.
   
  Vluchten

  Met een internationale vlucht land je altijd eerst in Lima. Vandaaruit kun je soms dezelfde dag nog een doorvlucht nemen naar Cusco. Wat ook veel mensen doen is 1 of 2 nachten in Lima verblijven en dan een vlucht naar Cusco pakken. Mocht je overnachten in Lima dan kunnen we een Lima-package aanbieden. Je wordt dan opgehaald van het vliegveld, naar het hotel gebracht en de volgende dag weer terug naar het vliegveld gebracht.

  Wat betreft vluchten Lima-Cusco zijn er drie maatschappijen die deze route vliegen. Dit zijn LAN (www.lan.com), TACA (www.taca.com) en Starperu (www.starperu.com). Alle drie de maatschappijen zijn betrouwbaar. LAN is de grootste maatschappij en geeft je wat meer keuzemogelijkheden wat betreft vliegtijden, maar is over het algemeen wat duurder. De andere twee ontlopen elkaar weinig. Er begint momenteel ook een nieuwe maatschappij met vluchten van Lima naar Cusco: Peruvian Airlines (www.peruvianairlines.pe). Je kunt eenvoudig een vlucht via internet boeken. Je wordt in Cusco door ons van het vliegveld opgehaald en naar je appartement of gastfamilie gebracht.
   
  Inentingen/gezondheid

  Er gelden geen verplichte inentingen, maar er zijn er wel een aantal aanbevolen: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A zijn sterk aan te raden. Voor langere verblijven wordt ook buiktyphus en soms ook hepatitis B aangeraden. Malaria-pillen en gele-koorts zijn alleen nodig als je van plan bent om de jungle in te gaan. Informeer altijd even bij een vaccinatiebureau bij je in de buurt voor een advies op maat.

  Drink nooit water uit de kraan. Het water moet gekookt zijn, behandeld met jodium, of gepurificeerd. Kijk ook uit voor ijsklontjes of in water gewassen etenswaren in niet-toeristische uitgaansgelegenheden.

   
  Het telefoonnummer en adres van de O2 medical clinic waar wij mee samenwerken:

  Tel: 0051 84 221213
  0051 84 223616
  Adres: Pasaje Zavaleta C-4
  Wanchac, Cusco
  In deze kliniek spreken ze ook Engels. Vermeldt dat je student bent van Proyecto Peru zodat je gebruik maakt van het speciale tarief dat wij hebben bedongen voor een consult (S/. 60).
   
  Visa
  Voor de meeste landen geldt dat een geldig paspoort voldoende is om Peru binnen te komen. Je Nederlandse of Belgische paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij binnenkomst van Peru. Je krijgt een visum van (maximaal) 183 dagen. Je kunt een visum vernieuwen door 24 uur het land te verlaten. Vanuit Cusco is de snelste trip voor een visum verlenging naar Bolivia. Om het land in te mogen, moet je kunnen laten zien dat je ook weer een ticket hebt dat je het land verlaat (normaal gesproken je retour ticket).
   
  Kleding / het weer

  Het is regenseizoen in Cusco van begin december tot eind maart, in de Peruaanse zomer. In Cusco regent het dan dagelijks, maar zelden hele dagen. Buien worden meestal afgewisseld met zon. Door de regenval is het interprovinciale busvervoer in de Andes soms ontregelt. Houd hier rekening mee

  door het reizen met de bus in deze periode altijd ruim te plannen. In de rest van het jaar schijnt in Cusco juist het zonnetje. Tip: neem een zo hoog mogelijke factor zonnebrand mee. Peru ligt dicht bij de evenaar en Cusco ook nog eens op hoogte, waardoor de zon enorm sterk is en je heel snel kan verbranden. Aan de kust (Lima) is het van december t/m maart hoogzomer en kun je naar het strand. In de rest van het jaar is het bewolkt in Lima, maar regenen doet het nooit.

  Overdag is het in Cusco altijd een graad of 20 en aangenaam weer. In de avond koelt het (door de hoge ligging) altijd behoorlijk af. In de zomerperiode (dec-mrt) koelt het af tot een graag of 10, maar in de winterperiode (juni-aug) kan het ’s nachts tot 0 graden afkoelen. Centrale verwarming bestaat niet in Peru en ook andere vormen van verwarming zijn zeldzaam. Houd er dus rekening mee, dat als het buiten afkoelt, dat het ook binnen afkoelt. Je zult voor de avonden dus trui en jas mee moeten nemen.
   
  Diensten

  Internet: er zijn veel internetcafes in de stad. In bijna elke straat is er wel eentje. 1 uur internetten is 1 tot 2 soles. In toeristische bars en restaurants vind je soms WiFi.

  - Postkantoor (correo): het centrale postkantoor ligt aan de avenida del Sol (centrum).

  - Banken (bancos): de meeste banken liggen aan de avenida del Sol (centrum).

  - Telefoon: In het stad vind je call centers waarin je eenvoudig naar een ander land kunt bellen (tussen 0,50 en 1 Nuevo Sol per minuut). Voor lokale gesprekken kun je ook terecht op straat. Er staat op vele straathoeken mensen met een groen vestje aan met mobiele tefeloons waarbij je voor 0,50 Nuevo Sol per minuut lokaal kunt bellen. De landencode van Peru is 0051.

  - Wasserettes: door heel de stad heen (vooral in het centrum) vind je wasserettes. De prijs is 3 tot 5 Nuevos Soles per kilo.
   
  Verzekering

  Zorg voor een goede reisverzekering. Je bent niet via ons verzekerd, dit moet je zelf regelen. Ga je vrijwilligerswerk of een stage via ons doen, dan is het bij enkele van onze projecten ook verplicht om een reisverzekering te hebben. Pick-up

  Als je gebruik maakt van 1 van onze accomodaties (gastfamilie, appartement) dan pikken we je gratis op van het vliegveld van Cusco. Geef ons aub op tijd je vluchtgegevens door. Wij zorgen ervoor dat iemand van Proyecto Peru klaarstaat op het vliegveld. Deze persoon zal net buiten de aankomsthal staan met een bordje met jouw naam. Als je je vlucht mist, bel ons dan (0051) 84 984 683016 of 954184 en dan doen we ons best om je op je nieuwe aankomsttijd op te halen. Als je vroeger landt, wacht dan op ons. Als we er nog op tijd zijn, wacht dan 20 minuten, we staan dan waarschijnlijk in een file. Als wij er na 20 minuten nog niet zijn, bel ons dan. Neem nooit zelf een taxi zonder ons in te lichten.
   
  Check-out

  Als je gebruik maakt van 1 van onze accomodaties (gastfamilie, appartement) dan is op de dag van vertrek je "check-out" om 11.00 uur. Bij een gastfamilie eet je gewoon ontbijt mee. Je kunt je spullen in de school/appartement/bij je familie achterlaten tot je daadwerkelijk vertrekt. Wat mee te nemen?

  Wij krijgen regelmatig de vraag van studenten of ze wat kunnen meenemen naar Peru voor bijvoorbeeld de kinderen in het project waar ze aan de slag gaan. Dit is geen verplichting, maar als je dit wilt doen, wordt dat erg op prijs gesteld. Je kunt voor de kinderen of wat meenemen, of hier wat kopen (je kunt op veel vluchten niet zo veel bagage meenemen). In bijvoorbeeld een peuter/kleuterklas zitten gemiddeld 20 kinderen. Er is altijd behoefte aan spullen die rechtstreeks bijdragen aan de educatie van de kinderen. Dit zijn vooral schriftjes, kleurpotloden, pennen etc en ook speelgoed is welkom. Wat betreft spullen voor andere projecten dan kan dat verschillen, maar ook hier geldt dat bijvoorbeeld schrijfmateriaal goed gebruikt kan worden. Wat je ook kunt doen (en dit raden wij aan) is ter plekke op het project kijken waar behoefte aan is en dat in Cusco te kopen (vaak ook goedkoper dan in Nederland). Tip: Peru is helaas een land met veel armoede en corruptie, waardoor altijd geldt dat wat je ook cadeau geeft, je dit altijd direct aan de kinderen zelf moet geven.

  Wij hebben ook nog algemene en reisinformatie staan op onze website:

   
  Contact

  Proyecto Peru centre
  Calle Siete Cuartones 290
  Cusco, Peru
  Dora Elguera: +51 (0)84 984 68 30 16 (spreekt Spaans en Engels)
  Yuliana Lazarte: +51 (0)84 984 954 184 (spreekt Spaans en Engels)
  Donny Spoel: +51 (0)84 984 047 703 (spreekt Nederlands, Spaans en Engels)

  Toeristische informatie en adressen

  Geplaatst 1 dec. 2010 06:18 door Hendrik Hofstra   [ 4 jan. 2011 05:51 bijgewerkt ]

  Een filiaal van el ministerio de tourismo vindt men in elke Peruaanse stad. In Lima vindt je die op een halve blok van Plaza de San Martín in Jirón de la Unión 1066, ook bekend als Jirón Belén 1066, open van 9h tot 18h van vrijdag tot vrijdag. De zaterdag sluit men de zaak om 13h. Men beschikt zelfs over een telefoon : (01)323-559. Met wat geluk vind je een engelssprekend personeelslid. Je kunt er informatie inwinnen over hotels, transport en lokale tours (bv. Colca of Macchu Pichu).

  Een interessant adres om informatie over alle toeristische aspekten van Peru in te winnen is in het kantoor van Aventura Latino Americana. Men kan er vrijblijvend alle mogelijke toeristische informatie verkrijgen. Hier kan je terecht in het Engels, Frans, Spaans en ... het Nederlands. Je vindt Aventura Latino Americana in "Avenida Mariscal LA MAR, 146 in Miraflores (LIMA 18). Telefonisch kun je deze mensen bereiken op (51-1)447.96.85 en men beschikt er over email, waar je terecht kan met al je vragen. Je kunt er ook je post doen toekomen of je vliegticket laten bevestigen. Let er op dat de bevestiging minstens 72 voordien moet gebeuren en men in het weekend moeilijk of niet te bereiken is.

  Een klassieker is de South American Explorers Club. Je vindt er up-to-date informatie over zowat alles wat toerisme betreft in Peru : stafkaarten, adressen, nuttige tips, reisverslagen, weersomstandigheden, avontuurlijke, zakelijke of luxereizen. Wie informatie wil inwinnen wordt een bedrag van $30 aangerekend. Voor koppels rekent met $40. De South American Explorers Club is te vinden in Republica de Portugal 146, Lima. Openingsuren zijn van maandag tot vrijdag van 9h30 tot 17h.
   

  Geld en andere waardepapieren

  Ergens tussen slijk der aarde en het goud van onze arbeid kun je ons wereldse financiën vinden. Reizen kost geld, zowel ter plaatse als voordien: aanschaffen van goede rugzak, wandelschoenen, compacte kledij en reisgereedschap, het vliegticket. De vraag is altijd: "Hoeveel en op welke wijze neem ik mijn geld mee naar het buitenland?". Het antwoord hangt af van het land van bestemming. In Peru heb je naast de nationale munt de Nuevo Sol ook nog de Amerikaanse Dollar. De Sol kan nogal eens fluctueren en het is daarom beter altijd wat cash-dollars op zak te hebben. We raden het gebruik van travellers checks af. Indien je toch een aantal van deze gecertificeerde waardepapieren wilt meenemen, vraag dan bij voorkeur naar Thomas Coock of Visa. Deze kun je het beste inwisselen in Banco Latino of Banco de Crédito. Bereid je wel voor op een commissie van 5% tot zelfs 10% en eventueel lange wachtrijen. Beter kun je travellers checks inwisselen in een wisselkantoor waar je een vast bedrag moet afstaan als commissie, meestal 5 tot 10 soles. Belangrijke tip: wissel best geen Dollars in een bank, de koers is laag en voor de banken vind je steeds officiële geldwisselaars die een veel betere koers kunnen aanbieden. Deze mensen, die je kunt herkennen aan een officiële badge en zich meestal in het gezelschap bevinden van collega's, geven de best mogelijke koers. Als je veel geld wisselt, vraag dan om een nog betere koers. In augustus 2001 kreeg je voor $1 respectievelijk 3.51 soles. Door de grote affiniteit tussen de Dollar en de Nuevo Sol fluctueert de lokale munt al heel wat minder dan enkele jaren voordien, wat bewijst dat de economie evenwichtiger geworden is.
   

  Hoeveel geld heb je zo nodig tijdens het rondreizen in Peru?

  Dat hangt natuurlijk van de reisformule af. Indien je een georganiseerde reis neemt, neem dan de volgende richtlijn aan. Wil je dagelijks superdeluxe eten, jezelf laten verwennen en massa's soeveniers kopen, reken dan op minstens $150 per dag per persoon. Het ander uiterste is de budjettoerist die zich tevreden stelt met de lokale menu's en weinig extra's spendeert, zal met $30 per dag zeker toekomen.

  Wie niet georganiseerd reist en een eersterangsbehandeling wenst, moet rekenen op $300 per dag, want de klassehotels zijn duur als je individueel (dus niet in groep) een kamer huurt. Wie opteert voor een simpele hostal met eigen douche en dan nog liefst per koppel of per drie, rekent best op $80 per dag om goed te zitten. Daarbij zijn dan wel de lokale tours niet inbegrepen zoals de Colca en Macchu Pichu. Een budjetreis van 3 weken waarbij je zoveel mogelijk wil gezien hebben kost op zijn minst $1000, neem zeker nog $300 tot $500 reserve mee!

  Wat meestal niet wordt vermeld of afgeraden, kan ik je aanraden. Het gebruik van een Visa-kaart begint goed ingeburgerd te geraken en de meeste banken bieden deze service reeds aan. American Express is minder algemeen verspreid, maar indien gewenst kun je toch van deze kaart gebruik maken. Visa is werkelijk algemeen aanvaard en je kunt in meer en meer zaken met deze kaart betalen. Ook vindt je in alle grotere steden gemakkelijk geldautomaten die je zonder probleem de nodige cash leveren. In een eerste keuzemenu kan je zelfs kiezen tussen Spaans of Engels. Ook kun je afhalen in Dollar of Nuevo Sol en bij de afrekening maakt het eigenlijk weinig verschil uit welke munteenheid je kiest. De Dollar is iets goedkoper, vooral door de goede straatkoers.

  Openingsuren van de banken zijn doorgaans van 8h30 à 9h tot 17h à 18h, vooral in Lima. In andere steden en dorpen in Peru kunnen deze uren nogal wat verschillen. Elke vrijdag en zaterdag zijn de wachtrijen aan de meeste banken onvoorstelbaar lang. Ook de maandag kan dit nog een probleem vormen. Probeer algemeen banken in Lima te vermijden. Ga naar een wisselkantoor (casa de cambio) of de officiële geldwisselaars op straat.


  Vals geld

  Je zult merken dat de Peruanen steeds het aangeboden geld controleren: papier en watermerk, tegen het licht houden, enz. Daar is wel reden toe, want er is heel wat vals geld in omloop. Vergelijk in het begin het aangeboden wisselgeld met andere biljetten op kleurverschil en papierkwaliteit. Na enkele dagen of weken zul je het lokale geld al wat beter kennen en sneller het verschil voelen of zien. Blijf echter wel alert als je wisselgeld ontvangt, vooral bij de biljetten van 100 soles. Meestal heb je met deze briefjes ook geen exemplaar bij om te vergelijken. Vraag aan de wisselman om te mogen vergelijken met zijn briefjes. Dit mag dan wel paranoia klinken, maar je wisselgeld controleren is zeker geen overbodige luxe. Er zijn zelfs verhalen over valse briefjes in de geldautomaten, dit als uitzonderingsgeval en de uitzondering bevestigt de regel. Als je dan toch een vals briefje van 100 soles mocht hebben, zijn er vele wisselagenten bereid deze te ruilen voor 70 tot zelfs 90 soles. Probeer in dit geval ook de best mogelijke prijs te verkrijgen. Wat ze erna mee doen is een raadsel. Misschien wisselt men ze verder uit aan een argeloze toerist, wees dus steeds op je hoede!!


  Geld: kortom

  Neem cash geld mee (US$), eventueel travellers checks en aan te raden is een Visa-kaart. Zorg dat je geld steeds goed verborgen is onder kledij of diep in een van je voorzakken. Hou altijd wat apart voor kleinere uitgaven. Wissel je geld bij voorkeur bij een van de vele wisselagenten op straat, meestal voor de banken. Wees altijd en overal op je hoede voor vals geld.


  Banken

  Banco de la Nacion

  • Lima, Av Abancay, 491
   tel : 427.99.05
  • Miraflores, Av José Pardo met Olaya
   tel : 445.94.35

  Banco Central (met link)

  • Miraflores, Av José Pardo
  In Lima en de omliggende districten bevinden er zich meer dan voldoende banken. Ook in het centrum van alle steden in Peru vind je verscheidene banken. Bijna alle hebben een geldautomaat waar je geld kunt afhalen met Visa of American Express. Let dat Visa meer verspreid is en American Express soms moeilijk te vinden is.
   

  Post en telefoon

  Het hoofdpostkantoor vind je op een halve blok van Plaza Mayor (vroeger Plaza de Armas), in de straat links van het presidentieel paleis. Het betreft een lange galerij in Spaanse stijl waar je rechts halverwege de post tegenkomt. Voor wie post wil ontvangen in Peru, kan steeds het volgende adres geven: Correo Central, Lima, Peru. Stel dat je in een bepaalde week in Cuzco zit, geef je het volgende adres: Correo Central, Cuzco, Lima. Dit geldt voor alle grotere steden in Peru.

  Openingsuren van 8h tot 18h van maandag tot zaterdag en de zondag sluit men in de middag. In alle districten rondom Lima vindt je centrale postcentra. Zo heb je een Correo Central in Callao, in Miraflores, enz. Leden van de South American Explorers Club kan het volgende adres van bestemming opgeven : Casilla 3714, Lima 100, Peru. Lidgeld is $30 voor een jaar. Tevens kun je kiezen voor het eindadres van Ceipal in Peru, Avenida Mariscal La Mar, 146, Miraflores (Lima 18), tel: (51-1)447.96.85.

  De enige telefoonmaatschappij in Peru is de Spaanse Telefónica. Wie wil bellen naar het buitenland kan zich wenden tot een servicio telefónica of centro telefónica. Vraag ALTIJD van voordien de prijs per minuut naar de bestemming. Meestal ligt de prijs tussen de 7 en de 10 soles. In andere steden in Peru kan deze prijs hoger worden. In heel Lima heb ik het goedkoopste telefoondienst gevonden in centro comercial de Fiori. Deze kom je tegen op weg van de luchthaven naar het centrum van Lima, openingsuren van 10h tot 20h. Men rekent 5 soles per minuut, deze prijs ligt zelfs onder de basisprijs. Vraag de prijs van voordien! Voor wie een langer gesprek wil voeren, loont het de moeite om een micro te nemen vanuit het centrum van Lima naar Fiori (1 sol + 1 sol retour). Een andere methode is het kopen van een telefoonkaart (10 of 20 soles) en vanuit een publieke telefooncel het buitenland te bellen. Hier ligt de basisprijs s/ 7.50.

  In de meeste telefooncentra kun je tevens een fax sturen. Vraag de prijs voordien en probeer eventueel af te bieden. Dit geldt ook voor het ontvangen van faxen. Het is niet zeker of je ook kan emailen vanuit Lima of andere steden. Waarschijnlijk is dit het geval. Deze informatie zal later bijgewerkt worden op deze pagina.

   
  Autoverhuur
   
  Hertz rent a car : av. Ricardo Revera Naverrete, 550, San Isidro, tel 442.45.09
  Avis rent a car : av. Javier Prado Este, 5235, Camacho, tel : 434.01.01
  Budget rent a car : C. y Moreyra, 476, San Isidro, tel : 442.87.03
  Dollar rent a car : av. La Paz, 438, Miraflores, tel : 444.30.50
  Inka's rent a car : Cantuarias, 160, Miraflores, tel : 447.92.00 en 445.57.16
  Er wordt sterk afgeraden om een auto te huren. Niemand van ons uit de lage landen kan op een relaxte en veilige manier een auto door het helse verkeer loodsen. Iedereen weet dat men in warme landen gek rijdt, maar Lima verbreekt werkelijk alle records. Verkeersregels worden door iedereen aan de laars gelapt, zodat men een soort van ongeschreven gedragscode heeft ontwikkeld dat je het best kan omschrijven als: laat je zien en je zult gezien worden. Bussen en taxi's zijn spotgoedkoop en de wegen in Peru zijn soms moeilijk berijdbaar (uitgezonderd de Panamericana, die is in goede staat maar wel superdruk in de omgeving van Lima). Indien je een taxi neemt, bespreek steeds de prijs van voordien!! En biedt af.
   

  1-2 of 2