Reistips Proyecto Peru

Geplaatst 5 dec. 2010 10:49 door Hendrik Hofstra   [ 4 jan. 2011 08:37 bijgewerkt ]
Cusco: vervoer en afstanden binnen de stad
 
Wat betreft de afstanden moet je erop rekenen dat je normaal gesproken met het openbaar vervoer gaat. In Cusco zijn dat kleine busjes en dan heb je het meestal over een kwartiertje of 20 minuten met de bus. Cusco is een redelijk grote stad, ongeveer 370.000 inwoners. En door zijn ligging, in een vallei, is het een langgerekte stad waardoor de afstanden wat groter zijn. De meeste van onze projecten bevinden zich midden in de stad (dat is overigens niet het centrum, want het centrum ligt helemaal in het noorden van de stad). Ook de meerderheid van onze appartementen en gastfamilies liggen in het midden van de stad. Wij werken slechts met enkele projecten in het zuiden van de stad omdat dan de afstand naar het centrum (waar de school zich bevindt) te groot wordt (> 45 minuten met de bus). Als je met de bus gaat kost dit altijd 0,60 nuevo soles (omgerekend zo’n 15 eurocent). Het is hier overigens ook heel gewoon om een taxi te nemen, want vrijwel niemand heeft een eigen auto en/of rijbewijs in Peru. Een taxi kost 2,50 nuevo soles, omgerekend 65 eurocent, en dan ben je overal lekker snel. Veiligheid
Wat betreft de veiligheid is Cusco een relatief veilige stad. Natuurlijk niet als in West-Europa, maar je kunt overdag gewoon (ook als vrouw) alleen over straat. Dat kan in de gehele stad en zeker in het centrum, daar is veel (toeristen)politie op de been. In het centrum kun je daarom ook ’s avonds nog op straat lopen. Het is wel zo dat je ’s nachts nooit over straat kan lopen, ook niet een klein stukje. In de nacht is het gewoon niet veilig genoeg en moet je altijd een taxi nemen. Verder moet je in zijn algemeenheid attent zijn op zakkenrollers. Let als je gaat reizen in Peru / Zuid-Amerika ook goed op je spullen bij lange nachtelijke busritten.
 
Hoogte
 
Je zult de eerste dagen in Cusco (3400 meter hoogte) zeker de hoogte voelen. Je hebt wat minder energie (je hart bonkt alsof je aan het hardlopen bent terwijl je wandelt) en hebt vaak wat lichte hoofdpijn. Sommige mensen reizen daarom over land naar Cusco toe. Zij nemen daar meestal enkele weken de tijd voor en gaan bijvoorbeeld vanuit Lima eerst naar het zuiden toe en daarna naar Arequipa (op een hoogte van ongeveer 2300 meter) om te wennen en daarna door richting Cusco. Als je niet over land gaat reizen richting Cusco en echt de tijd neemt, dan kun je ook gewoon gelijk naar Cusco. In Lima blijven hoef je niet voor de hoogte te doen, omdat Lima aan zee ligt. De stad ligt dus op zeeniveau tot slechts een paar honderd meter hoogte. Wat wel wil helpen als je 1 of 2 dagen in Lima blijft, is dat je alvast went aan het tijdsverschil en uitrust van de reis. Als je gelijk vanuit Lima naar Cusco gaat, moet je in Cusco de eerste paar dagen gewoon rustig aan doen, zeker na een lange reis en als je nog aan het tijdsverschil (zomertijd 7 uur, wintertijd 6 uur) moet wennen. Als je je niet zo lekker voelt door de hoogte dan kun je in Cusco pilletjes kopen tegen hoogteziekte. Ook als je geleidelijk omhoog gaat kun je last krijgen van hoogteziekte, het helpt maar gedeeltelijk. Het ligt vooral aan de persoon, of je er aanleg voor hebt om er last van te krijgen. Dat ligt trouwens niet aan geslacht, leeftijd, fitheid of wat dan ook. Wat wel wil helpen is zo uitgerust mogelijk in Cusco aan te komen.
 
Geld/pinnen
 
In Peru kan je vrijwel overal pinnen met je bankpas. Bij aankomst op het vliegveld in Lima vind je al een pinautomaat. Deze staat achterin de hal met bagagebanden om je koffer op te pikken. Je hoeft dus in principe niets mee te nemen of al om te wisselen in Nederland. Je betaalt alles in Nuevo Soles en grotere aankopen kun je in Peru overigens ook in Amerikaanse $ doen. Sommige pinautomaten hebben lage maximum bedragen die je kunt pinnen. Maar als je wat meer zou willen pinnen, dan kun je gewoon meerdere keren achter elkaar pinnen. In Cusco vind je pinautomaten op bijna elke hoek van de straat. Traveller checks zijn in te wisselen. Credit cards worden in winkels, restaurants etc die gerelateerd zijn aan toerisme geaccepteerd (een reisje boeken, wat luxer uit eten, wat duurdere kledingzaken, souveniers, juweliers etc). In zijn algemeenheid hebben wij de volgende tip: neem niet te veel geld mee, zorg dat je nooit heel veel geld op zak hebt en pin gewoon regelmatig een klein beetje.
 
Vluchten

Met een internationale vlucht land je altijd eerst in Lima. Vandaaruit kun je soms dezelfde dag nog een doorvlucht nemen naar Cusco. Wat ook veel mensen doen is 1 of 2 nachten in Lima verblijven en dan een vlucht naar Cusco pakken. Mocht je overnachten in Lima dan kunnen we een Lima-package aanbieden. Je wordt dan opgehaald van het vliegveld, naar het hotel gebracht en de volgende dag weer terug naar het vliegveld gebracht.

Wat betreft vluchten Lima-Cusco zijn er drie maatschappijen die deze route vliegen. Dit zijn LAN (www.lan.com), TACA (www.taca.com) en Starperu (www.starperu.com). Alle drie de maatschappijen zijn betrouwbaar. LAN is de grootste maatschappij en geeft je wat meer keuzemogelijkheden wat betreft vliegtijden, maar is over het algemeen wat duurder. De andere twee ontlopen elkaar weinig. Er begint momenteel ook een nieuwe maatschappij met vluchten van Lima naar Cusco: Peruvian Airlines (www.peruvianairlines.pe). Je kunt eenvoudig een vlucht via internet boeken. Je wordt in Cusco door ons van het vliegveld opgehaald en naar je appartement of gastfamilie gebracht.
 
Inentingen/gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen, maar er zijn er wel een aantal aanbevolen: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A zijn sterk aan te raden. Voor langere verblijven wordt ook buiktyphus en soms ook hepatitis B aangeraden. Malaria-pillen en gele-koorts zijn alleen nodig als je van plan bent om de jungle in te gaan. Informeer altijd even bij een vaccinatiebureau bij je in de buurt voor een advies op maat.

Drink nooit water uit de kraan. Het water moet gekookt zijn, behandeld met jodium, of gepurificeerd. Kijk ook uit voor ijsklontjes of in water gewassen etenswaren in niet-toeristische uitgaansgelegenheden.

 
Het telefoonnummer en adres van de O2 medical clinic waar wij mee samenwerken:

Tel: 0051 84 221213
0051 84 223616
Adres: Pasaje Zavaleta C-4
Wanchac, Cusco
In deze kliniek spreken ze ook Engels. Vermeldt dat je student bent van Proyecto Peru zodat je gebruik maakt van het speciale tarief dat wij hebben bedongen voor een consult (S/. 60).
 
Visa
Voor de meeste landen geldt dat een geldig paspoort voldoende is om Peru binnen te komen. Je Nederlandse of Belgische paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij binnenkomst van Peru. Je krijgt een visum van (maximaal) 183 dagen. Je kunt een visum vernieuwen door 24 uur het land te verlaten. Vanuit Cusco is de snelste trip voor een visum verlenging naar Bolivia. Om het land in te mogen, moet je kunnen laten zien dat je ook weer een ticket hebt dat je het land verlaat (normaal gesproken je retour ticket).
 
Kleding / het weer

Het is regenseizoen in Cusco van begin december tot eind maart, in de Peruaanse zomer. In Cusco regent het dan dagelijks, maar zelden hele dagen. Buien worden meestal afgewisseld met zon. Door de regenval is het interprovinciale busvervoer in de Andes soms ontregelt. Houd hier rekening mee

door het reizen met de bus in deze periode altijd ruim te plannen. In de rest van het jaar schijnt in Cusco juist het zonnetje. Tip: neem een zo hoog mogelijke factor zonnebrand mee. Peru ligt dicht bij de evenaar en Cusco ook nog eens op hoogte, waardoor de zon enorm sterk is en je heel snel kan verbranden. Aan de kust (Lima) is het van december t/m maart hoogzomer en kun je naar het strand. In de rest van het jaar is het bewolkt in Lima, maar regenen doet het nooit.

Overdag is het in Cusco altijd een graad of 20 en aangenaam weer. In de avond koelt het (door de hoge ligging) altijd behoorlijk af. In de zomerperiode (dec-mrt) koelt het af tot een graag of 10, maar in de winterperiode (juni-aug) kan het ’s nachts tot 0 graden afkoelen. Centrale verwarming bestaat niet in Peru en ook andere vormen van verwarming zijn zeldzaam. Houd er dus rekening mee, dat als het buiten afkoelt, dat het ook binnen afkoelt. Je zult voor de avonden dus trui en jas mee moeten nemen.
 
Diensten

Internet: er zijn veel internetcafes in de stad. In bijna elke straat is er wel eentje. 1 uur internetten is 1 tot 2 soles. In toeristische bars en restaurants vind je soms WiFi.

- Postkantoor (correo): het centrale postkantoor ligt aan de avenida del Sol (centrum).

- Banken (bancos): de meeste banken liggen aan de avenida del Sol (centrum).

- Telefoon: In het stad vind je call centers waarin je eenvoudig naar een ander land kunt bellen (tussen 0,50 en 1 Nuevo Sol per minuut). Voor lokale gesprekken kun je ook terecht op straat. Er staat op vele straathoeken mensen met een groen vestje aan met mobiele tefeloons waarbij je voor 0,50 Nuevo Sol per minuut lokaal kunt bellen. De landencode van Peru is 0051.

- Wasserettes: door heel de stad heen (vooral in het centrum) vind je wasserettes. De prijs is 3 tot 5 Nuevos Soles per kilo.
 
Verzekering

Zorg voor een goede reisverzekering. Je bent niet via ons verzekerd, dit moet je zelf regelen. Ga je vrijwilligerswerk of een stage via ons doen, dan is het bij enkele van onze projecten ook verplicht om een reisverzekering te hebben. Pick-up

Als je gebruik maakt van 1 van onze accomodaties (gastfamilie, appartement) dan pikken we je gratis op van het vliegveld van Cusco. Geef ons aub op tijd je vluchtgegevens door. Wij zorgen ervoor dat iemand van Proyecto Peru klaarstaat op het vliegveld. Deze persoon zal net buiten de aankomsthal staan met een bordje met jouw naam. Als je je vlucht mist, bel ons dan (0051) 84 984 683016 of 954184 en dan doen we ons best om je op je nieuwe aankomsttijd op te halen. Als je vroeger landt, wacht dan op ons. Als we er nog op tijd zijn, wacht dan 20 minuten, we staan dan waarschijnlijk in een file. Als wij er na 20 minuten nog niet zijn, bel ons dan. Neem nooit zelf een taxi zonder ons in te lichten.
 
Check-out

Als je gebruik maakt van 1 van onze accomodaties (gastfamilie, appartement) dan is op de dag van vertrek je "check-out" om 11.00 uur. Bij een gastfamilie eet je gewoon ontbijt mee. Je kunt je spullen in de school/appartement/bij je familie achterlaten tot je daadwerkelijk vertrekt. Wat mee te nemen?

Wij krijgen regelmatig de vraag van studenten of ze wat kunnen meenemen naar Peru voor bijvoorbeeld de kinderen in het project waar ze aan de slag gaan. Dit is geen verplichting, maar als je dit wilt doen, wordt dat erg op prijs gesteld. Je kunt voor de kinderen of wat meenemen, of hier wat kopen (je kunt op veel vluchten niet zo veel bagage meenemen). In bijvoorbeeld een peuter/kleuterklas zitten gemiddeld 20 kinderen. Er is altijd behoefte aan spullen die rechtstreeks bijdragen aan de educatie van de kinderen. Dit zijn vooral schriftjes, kleurpotloden, pennen etc en ook speelgoed is welkom. Wat betreft spullen voor andere projecten dan kan dat verschillen, maar ook hier geldt dat bijvoorbeeld schrijfmateriaal goed gebruikt kan worden. Wat je ook kunt doen (en dit raden wij aan) is ter plekke op het project kijken waar behoefte aan is en dat in Cusco te kopen (vaak ook goedkoper dan in Nederland). Tip: Peru is helaas een land met veel armoede en corruptie, waardoor altijd geldt dat wat je ook cadeau geeft, je dit altijd direct aan de kinderen zelf moet geven.

Wij hebben ook nog algemene en reisinformatie staan op onze website:

 
Contact

Proyecto Peru centre
Calle Siete Cuartones 290
Cusco, Peru
Dora Elguera: +51 (0)84 984 68 30 16 (spreekt Spaans en Engels)
Yuliana Lazarte: +51 (0)84 984 954 184 (spreekt Spaans en Engels)
Donny Spoel: +51 (0)84 984 047 703 (spreekt Nederlands, Spaans en Engels)
Comments