Toeristische informatie en adressen

Geplaatst 1 dec. 2010 06:18 door Hendrik Hofstra   [ 4 jan. 2011 05:51 bijgewerkt ]

Een filiaal van el ministerio de tourismo vindt men in elke Peruaanse stad. In Lima vindt je die op een halve blok van Plaza de San Martín in Jirón de la Unión 1066, ook bekend als Jirón Belén 1066, open van 9h tot 18h van vrijdag tot vrijdag. De zaterdag sluit men de zaak om 13h. Men beschikt zelfs over een telefoon : (01)323-559. Met wat geluk vind je een engelssprekend personeelslid. Je kunt er informatie inwinnen over hotels, transport en lokale tours (bv. Colca of Macchu Pichu).

Een interessant adres om informatie over alle toeristische aspekten van Peru in te winnen is in het kantoor van Aventura Latino Americana. Men kan er vrijblijvend alle mogelijke toeristische informatie verkrijgen. Hier kan je terecht in het Engels, Frans, Spaans en ... het Nederlands. Je vindt Aventura Latino Americana in "Avenida Mariscal LA MAR, 146 in Miraflores (LIMA 18). Telefonisch kun je deze mensen bereiken op (51-1)447.96.85 en men beschikt er over email, waar je terecht kan met al je vragen. Je kunt er ook je post doen toekomen of je vliegticket laten bevestigen. Let er op dat de bevestiging minstens 72 voordien moet gebeuren en men in het weekend moeilijk of niet te bereiken is.

Een klassieker is de South American Explorers Club. Je vindt er up-to-date informatie over zowat alles wat toerisme betreft in Peru : stafkaarten, adressen, nuttige tips, reisverslagen, weersomstandigheden, avontuurlijke, zakelijke of luxereizen. Wie informatie wil inwinnen wordt een bedrag van $30 aangerekend. Voor koppels rekent met $40. De South American Explorers Club is te vinden in Republica de Portugal 146, Lima. Openingsuren zijn van maandag tot vrijdag van 9h30 tot 17h.
 

Geld en andere waardepapieren

Ergens tussen slijk der aarde en het goud van onze arbeid kun je ons wereldse financiën vinden. Reizen kost geld, zowel ter plaatse als voordien: aanschaffen van goede rugzak, wandelschoenen, compacte kledij en reisgereedschap, het vliegticket. De vraag is altijd: "Hoeveel en op welke wijze neem ik mijn geld mee naar het buitenland?". Het antwoord hangt af van het land van bestemming. In Peru heb je naast de nationale munt de Nuevo Sol ook nog de Amerikaanse Dollar. De Sol kan nogal eens fluctueren en het is daarom beter altijd wat cash-dollars op zak te hebben. We raden het gebruik van travellers checks af. Indien je toch een aantal van deze gecertificeerde waardepapieren wilt meenemen, vraag dan bij voorkeur naar Thomas Coock of Visa. Deze kun je het beste inwisselen in Banco Latino of Banco de Crédito. Bereid je wel voor op een commissie van 5% tot zelfs 10% en eventueel lange wachtrijen. Beter kun je travellers checks inwisselen in een wisselkantoor waar je een vast bedrag moet afstaan als commissie, meestal 5 tot 10 soles. Belangrijke tip: wissel best geen Dollars in een bank, de koers is laag en voor de banken vind je steeds officiële geldwisselaars die een veel betere koers kunnen aanbieden. Deze mensen, die je kunt herkennen aan een officiële badge en zich meestal in het gezelschap bevinden van collega's, geven de best mogelijke koers. Als je veel geld wisselt, vraag dan om een nog betere koers. In augustus 2001 kreeg je voor $1 respectievelijk 3.51 soles. Door de grote affiniteit tussen de Dollar en de Nuevo Sol fluctueert de lokale munt al heel wat minder dan enkele jaren voordien, wat bewijst dat de economie evenwichtiger geworden is.
 

Hoeveel geld heb je zo nodig tijdens het rondreizen in Peru?

Dat hangt natuurlijk van de reisformule af. Indien je een georganiseerde reis neemt, neem dan de volgende richtlijn aan. Wil je dagelijks superdeluxe eten, jezelf laten verwennen en massa's soeveniers kopen, reken dan op minstens $150 per dag per persoon. Het ander uiterste is de budjettoerist die zich tevreden stelt met de lokale menu's en weinig extra's spendeert, zal met $30 per dag zeker toekomen.

Wie niet georganiseerd reist en een eersterangsbehandeling wenst, moet rekenen op $300 per dag, want de klassehotels zijn duur als je individueel (dus niet in groep) een kamer huurt. Wie opteert voor een simpele hostal met eigen douche en dan nog liefst per koppel of per drie, rekent best op $80 per dag om goed te zitten. Daarbij zijn dan wel de lokale tours niet inbegrepen zoals de Colca en Macchu Pichu. Een budjetreis van 3 weken waarbij je zoveel mogelijk wil gezien hebben kost op zijn minst $1000, neem zeker nog $300 tot $500 reserve mee!

Wat meestal niet wordt vermeld of afgeraden, kan ik je aanraden. Het gebruik van een Visa-kaart begint goed ingeburgerd te geraken en de meeste banken bieden deze service reeds aan. American Express is minder algemeen verspreid, maar indien gewenst kun je toch van deze kaart gebruik maken. Visa is werkelijk algemeen aanvaard en je kunt in meer en meer zaken met deze kaart betalen. Ook vindt je in alle grotere steden gemakkelijk geldautomaten die je zonder probleem de nodige cash leveren. In een eerste keuzemenu kan je zelfs kiezen tussen Spaans of Engels. Ook kun je afhalen in Dollar of Nuevo Sol en bij de afrekening maakt het eigenlijk weinig verschil uit welke munteenheid je kiest. De Dollar is iets goedkoper, vooral door de goede straatkoers.

Openingsuren van de banken zijn doorgaans van 8h30 à 9h tot 17h à 18h, vooral in Lima. In andere steden en dorpen in Peru kunnen deze uren nogal wat verschillen. Elke vrijdag en zaterdag zijn de wachtrijen aan de meeste banken onvoorstelbaar lang. Ook de maandag kan dit nog een probleem vormen. Probeer algemeen banken in Lima te vermijden. Ga naar een wisselkantoor (casa de cambio) of de officiële geldwisselaars op straat.


Vals geld

Je zult merken dat de Peruanen steeds het aangeboden geld controleren: papier en watermerk, tegen het licht houden, enz. Daar is wel reden toe, want er is heel wat vals geld in omloop. Vergelijk in het begin het aangeboden wisselgeld met andere biljetten op kleurverschil en papierkwaliteit. Na enkele dagen of weken zul je het lokale geld al wat beter kennen en sneller het verschil voelen of zien. Blijf echter wel alert als je wisselgeld ontvangt, vooral bij de biljetten van 100 soles. Meestal heb je met deze briefjes ook geen exemplaar bij om te vergelijken. Vraag aan de wisselman om te mogen vergelijken met zijn briefjes. Dit mag dan wel paranoia klinken, maar je wisselgeld controleren is zeker geen overbodige luxe. Er zijn zelfs verhalen over valse briefjes in de geldautomaten, dit als uitzonderingsgeval en de uitzondering bevestigt de regel. Als je dan toch een vals briefje van 100 soles mocht hebben, zijn er vele wisselagenten bereid deze te ruilen voor 70 tot zelfs 90 soles. Probeer in dit geval ook de best mogelijke prijs te verkrijgen. Wat ze erna mee doen is een raadsel. Misschien wisselt men ze verder uit aan een argeloze toerist, wees dus steeds op je hoede!!


Geld: kortom

Neem cash geld mee (US$), eventueel travellers checks en aan te raden is een Visa-kaart. Zorg dat je geld steeds goed verborgen is onder kledij of diep in een van je voorzakken. Hou altijd wat apart voor kleinere uitgaven. Wissel je geld bij voorkeur bij een van de vele wisselagenten op straat, meestal voor de banken. Wees altijd en overal op je hoede voor vals geld.


Banken

Banco de la Nacion

  • Lima, Av Abancay, 491
    tel : 427.99.05
  • Miraflores, Av José Pardo met Olaya
    tel : 445.94.35

Banco Central (met link)

  • Miraflores, Av José Pardo
In Lima en de omliggende districten bevinden er zich meer dan voldoende banken. Ook in het centrum van alle steden in Peru vind je verscheidene banken. Bijna alle hebben een geldautomaat waar je geld kunt afhalen met Visa of American Express. Let dat Visa meer verspreid is en American Express soms moeilijk te vinden is.
 

Post en telefoon

Het hoofdpostkantoor vind je op een halve blok van Plaza Mayor (vroeger Plaza de Armas), in de straat links van het presidentieel paleis. Het betreft een lange galerij in Spaanse stijl waar je rechts halverwege de post tegenkomt. Voor wie post wil ontvangen in Peru, kan steeds het volgende adres geven: Correo Central, Lima, Peru. Stel dat je in een bepaalde week in Cuzco zit, geef je het volgende adres: Correo Central, Cuzco, Lima. Dit geldt voor alle grotere steden in Peru.

Openingsuren van 8h tot 18h van maandag tot zaterdag en de zondag sluit men in de middag. In alle districten rondom Lima vindt je centrale postcentra. Zo heb je een Correo Central in Callao, in Miraflores, enz. Leden van de South American Explorers Club kan het volgende adres van bestemming opgeven : Casilla 3714, Lima 100, Peru. Lidgeld is $30 voor een jaar. Tevens kun je kiezen voor het eindadres van Ceipal in Peru, Avenida Mariscal La Mar, 146, Miraflores (Lima 18), tel: (51-1)447.96.85.

De enige telefoonmaatschappij in Peru is de Spaanse Telefónica. Wie wil bellen naar het buitenland kan zich wenden tot een servicio telefónica of centro telefónica. Vraag ALTIJD van voordien de prijs per minuut naar de bestemming. Meestal ligt de prijs tussen de 7 en de 10 soles. In andere steden in Peru kan deze prijs hoger worden. In heel Lima heb ik het goedkoopste telefoondienst gevonden in centro comercial de Fiori. Deze kom je tegen op weg van de luchthaven naar het centrum van Lima, openingsuren van 10h tot 20h. Men rekent 5 soles per minuut, deze prijs ligt zelfs onder de basisprijs. Vraag de prijs van voordien! Voor wie een langer gesprek wil voeren, loont het de moeite om een micro te nemen vanuit het centrum van Lima naar Fiori (1 sol + 1 sol retour). Een andere methode is het kopen van een telefoonkaart (10 of 20 soles) en vanuit een publieke telefooncel het buitenland te bellen. Hier ligt de basisprijs s/ 7.50.

In de meeste telefooncentra kun je tevens een fax sturen. Vraag de prijs voordien en probeer eventueel af te bieden. Dit geldt ook voor het ontvangen van faxen. Het is niet zeker of je ook kan emailen vanuit Lima of andere steden. Waarschijnlijk is dit het geval. Deze informatie zal later bijgewerkt worden op deze pagina.

 
Autoverhuur
 
Hertz rent a car : av. Ricardo Revera Naverrete, 550, San Isidro, tel 442.45.09
Avis rent a car : av. Javier Prado Este, 5235, Camacho, tel : 434.01.01
Budget rent a car : C. y Moreyra, 476, San Isidro, tel : 442.87.03
Dollar rent a car : av. La Paz, 438, Miraflores, tel : 444.30.50
Inka's rent a car : Cantuarias, 160, Miraflores, tel : 447.92.00 en 445.57.16
Er wordt sterk afgeraden om een auto te huren. Niemand van ons uit de lage landen kan op een relaxte en veilige manier een auto door het helse verkeer loodsen. Iedereen weet dat men in warme landen gek rijdt, maar Lima verbreekt werkelijk alle records. Verkeersregels worden door iedereen aan de laars gelapt, zodat men een soort van ongeschreven gedragscode heeft ontwikkeld dat je het best kan omschrijven als: laat je zien en je zult gezien worden. Bussen en taxi's zijn spotgoedkoop en de wegen in Peru zijn soms moeilijk berijdbaar (uitgezonderd de Panamericana, die is in goede staat maar wel superdruk in de omgeving van Lima). Indien je een taxi neemt, bespreek steeds de prijs van voordien!! En biedt af.
 

Comments