"De workshops"

               Translate english                                                       Traduire en français                                                            Traducir en español 

Ik zal workshops aan gaan bieden op voornamelijk sportief vlak.
Ik zal workshops geven in Thai boksen, breaking, popping and locking en voetbal.
De jongeren uit de gevangenis wordt een mogelijkheid geboden om zich fysiek en spiritueel verder te ontwikkelen. Ik gebruik hiervoor o.a. mijn ervaringen in het opzetten, begeleiden en organiseren van het succesvolle project OSSO: "Op Straat Sportief Ontmoeten".


Dansen als ideale vorm van expressie.          
 
Dansexpressie is een vorm van educatieve dans die is voortgekomen uit de ontwikkelingen in de danskunst van de eerste helft van de twintigste eeuw. Moderne dans die aansloot bij het individualisme en expressionisme in kunst en maatschappij.

Dansexpressie brengt een wisselwerking op gang tussen beleving en beweging. De danser geeft in de dans uitdrukking aan wat hij of zij beleeft. Dansexpressie levert een bijdrage aan de persoonlijke vorming en bewustwording van de danser. Dat proces wordt niet op gang gebracht door het simpelweg overdragen van een dansvorm, maar door mensen aan te spreken in en door de dans.

In dansexpressie neemt ‘exploratie’, ofwel het ‘ontdekken’ een heel belangrijke plaats in bij het didactisch dansproces. Durven exploreren is een voorwaarde om tot een persoonlijk dansproces te komen en het opent bovendien de weg naar nieuwe dansbelevingen.
 

Popping and locking
 
Popping is gebaseerd op de techniek van het snel spannen en ontspannen van de spieren, zodat er een soort schok door het lichaam van de danser gaat, welke ook wel een pop of hit wordt genoemd. Dit wordt gedaan op het ritme van de muziek, in combinatie met verschillende bewegingen en poses.

Popping wordt ook gebruikt als een algemene term voor een groep van verschillende dans stijlen en technieken die vaak samen met poppen worden gedaan, om een gevarieerdere uitvoering te verkrijgen. De Electric Boogaloos, pioniers op het gebied van poppen, verklaren dit onjuist, en dat het belangrijk is om de verschillende verwante stijlen duidelijk gescheiden te houden. Zoals andere streetdances, wordt popping vaak gedaan in zogenaamde battles, om te proberen de andere danser voor een menigte te overtreffen. Hierdoor ontstaan soms competatieve trucs, zoals het bespotten van de tegenstander, of mime-bewegingen om te toeschouwers kijkende te houden.

Hilty en Bosch

Locking
(oorspronkelijk Campbellocking) is een stijl van funkdans en straatdans, die vandaag de dag ook met hiphop wordt geassocieerd. Het baseert zich op zeer snelle en verschillende arm- en handbewegingen die met ontspannen heupen en benen worden gecombineerd.
De bewegingen zijn over het algemeen groot en overdreven, en vaak zeer ritmisch en strak gesynchroniseerd met de muziek. Locking is zeer presentatiegericht, locking staat in wisselwerking met het publiek door te glimlachen en het geven van High 5’s, sommige bewegingen zijn vrij komisch van aard. Het Locking werd oorspronkelijk gedanst in de traditionele funk, zoals James Brown.

Funk muziek is over het algemeen nog steeds favoriet bij de ‘Locking’ dansers, en door vele competities zoals de ‘Locking’ afdeling van Juste Debout gebruikt. De naam is gebaseerd op het concept ‘slot’ bewegingen, waarmee het vasthouden van een bepaalde houding, voor enkele seconden, vanuit een snelle beweging en landing bedoelt wordt, waarna je in dezelfde snelheid verder gaat. Deze bewegingen leiden tot een sterk contrast met de vele snelle bewegingen die anders vrij onophoudelijk worden uitgevoerd, gecombineerd met de presentatie van de mimestijl en het acteren naar het publiek en andere dansers. Locking omvat heel wat acrobatische en fysiek veeleisende bewegingen, zoals het landen op je knieën en de split. Deze bewegingen vereisen vaak kniebescherming. De Lockers ( Locking dansers) gebruiken over het algemeen een opvallende kledingsstijl, zoals kleurrijke kleding met strepen en bretels.


Breaking

Bij breakdance zijn ontelbaar veel verschillende moves ontwikkeld. Ze zijn op te delen in een aantal categorieën. Zo heb je het Footwork waarbij het gaat om de snelle pasjes op handen en voeten over de grond, hierbij wordt vaak een cirkelvormige beweging gevolgd. Daarnaast heb je de Toprocks. waarbij staand wordt gedanst. Belangrijk is het goed dansen op de muziek. De accenten zijn erg belangrijk en door het pakken van deze accenten (bijvoorbeeld door een beweging te maken precies op het accent) kan de 'status' van de danser stijgen. Een andere vorm van breakdance zijn de Powermoves. Van deze moves zijn enkele voortgevloeid uit het turnen, bijvoorbeeld de "Flare". Het zijn acrobatische series waarbij vaak slechts met de handen en schouders de grond wordt aangeraakt. Veel setjes of runs bevatten Freezes. Dit zijn momenten in de run dat de danser, met gebruik van de armen, niet meer beweegt (bevroren is). Deze vergen vaak veel kracht en zijn vaak variaties van de handstand.

Breakdance heeft allerlei bewegingen overgenomen uit onder andere traditionele Afrikaanse dans, Chinese vechtsporten en de Braziliaanse vechtsport capoeira.


Thai boxing
 
Thai boksen is een aantrekkelijke manier voor jongeren om hun agressie kwijt te raken. Tijdens de workshops zullen ze leren dat agressie een emotie is die je kunt beheersen.   
 
De vormende kanten spelen een centrale rol binnen het project. Onderwerpen zoals samenspel, discipline, zelfbeheersing en omgangsnormen en -vormen zijn hierbij erg belangrijk. Ook is er aandacht voor de motorische ontwikkeling van de jeugd en is er voorlichting op het gebied van gezondheid en voeding. Verder is het bevorderen van de weerbaarheid en het gevoel van zelfcompetentie een belangrijk aandachtsgebied, alsmede het verminderen van problematisch agressief gedrag.
 

Voetbal
 
Volkssport nummer één in Peru is voetbal. Voetbal is een teamsport die onder veel jongeren wat los weet te maken. Goed en effectief samenwerken is een belangrijke voorwaarde om succes te behalen. Succes binnen de sport voetbal en succes in een maatschappij waar armoede de overhand heeft. 
Voetbal is een laagdrempelige sport waarbinnen veel jongeren hun weg weten te vinden. Ik wil een eenheid smeden van de jongeren en ze hierdoor motiveren om zich sneller te ontwikkelen in sociaal opzicht. Ik weet vanuit mijn achtergrond bij het project OSSO dat het inzetten van voetbal deuren kan openen die op een geen enkele andere manier kunnen worden geopend. Voetbal is een weg naar socialisatie, al helemaal in Peru waar het de meest geliefde sport is.
Comments