Peru‎ > ‎De Inca's‎ > ‎

Wist je dat

- De Inca’s drie geboden hadden, drie principes die de basis vormen van het leven: zoek en spreek de waarheid, werk hard en respecteer het leven in elke vorm. Wanneer de Spanjaarden kwamen en onze geschiedenis herschreven namen ze dezelfde principes over maar enkel in hun negatief aspect: lieg niet, wees niet lui, steel niet. Dit toont een volledig andere houding omdat er een hemelsbreed verschil is tussen ‘zoek en spreek de waarheid’ en het negatieve ‘lieg niet’.

“Zoeken naar de waarheid is vanzelfsprekend een innerlijke houding. Het suggereert het inzicht dat de geheimen van het leven binnen in ons te vinden zijn. Zoals Socrates veel eerder zei: “Ken uzelf”. De filosofie van de Inca’s kende twee niveaus van kennis, een voor de gewone burgers en een ander voor de ingewijden in de oude wijsheid, een exoterisch en een esoterisch stelsel dus. Het Incarijk werd geregeerd en geadviseerd door leiders die doorheen dit inwijdingsproces opgeklommen waren en die dus in zichzelf het “zoek de waarheid” hadden volbracht. Ze waren de conservators van een heel diepgaande kennis van de natuur en het leven, de kosmische relaties en de geheimen van het Universum. (Door: Carlos Milla Vidal, president van de Regionale Toeristen Organisaties)

- J
e binnen Peru verreweg het goedkoopst vliegt als je via de site Taka je ticket boekt.
 
- De aardappel zoals wij hem tegenwoordig kennen en eten in Nederland blijkt na uitvoerig DNA onderzoek uit Peru te komen waar boeren hem reeds 7000 jaar geleden verbouwden. Amerikaanse wetenschappers analyseerden het DNA van 261 wilde soorten aardappels en 98 gecultiveerde. Allen waren te herleiden tot de aardappel in Peru. De aardappel werd in 1570 door de Spaanse veroveraars over de Atlantische Oceaan naar Spanje vervoerd. Daarna breidde de verbouwing van de plant zich langzaam uit naar de rest van Europa.

- Voetbal de populairste sport in Peru is, en Teófilo Cubillas misschien wel de meest gerespecteerde Peruaanse voetballer aller tijden. Op zijn hoogtepunt in de jaren 70, werd hij genomineerd voor Zuid- Amerikaans voetballer van het jaar in 1972. In 1975 hielp hij Peru de Copa America winnen. Een technisch begaafde all-round middenvelder, werd hij genoemd in Pele’s lijst van 125 grootste levende voetballers uitgebracht in 2004. Hij blijft een van de beroemdste Peruanen van deze tijd.  

Peru

"Peru. Een land die tot de verbeelding van velen spreekt. Iedereen kent wel de strip "De zonnetempel" van Kuifje. Hierin komt onze held in contact met een verborgen Incatempel, verborgen gehouden voor de Westerse wereld"
 
 
Het mystieke land

Wie ooit van plan is om naar Peru te reizen (en dat hopen we van harte) zal in contact komen met een bijzonder rijk verleden en smetteloze natuur van onuitspreekbare schoonheid. Niemand belooft verborgen Incatempels met geheime broederschappen die de rijkdom van weleer levend houden. Wel is er meer dan genoeg te zien en te beleven, zodat je je regelmatig in de schoenen van Indiana Jones zal voelen. Peru is een land vol mysteriën met een onschatbare culturele en natuurlijke rijkdom. Zowat 60% van het land is smetteloos regenwoud, zo uitgestrekt dat men midden '96 nog een Incanederzetting vond op 12 dagen stappen van het dichtstbijzijnde dorpje. Vele geheimen en wereldse wonderen werden reeds gevonden en dikwijls niet begrepen, veel meer is nog verborgen in de sluiers van de oudheid.
 

Een woordje geschiedenis

Meer dan duizend jaar was Zuid-Amerika een volledig onbekend gebied voor de Westers wereld. Daardoor kent dit continent en zeker Peru een aparte geschiedenis die met geen enkel ander land kan vergeleken worden. Hierover kun je meer vernemen in de afdeling geschiedenis van deze site. Er zijn er nog vele andere interessante aspecten van Peru. De bevolking is gastvriendelijk, nieuwsgierig en openhartig. Het zal wel een genetische erfenis zijn van de Incabeschaving. Ze willen werkelijk alles weten en zullen ook uw vragen oprecht beantwoorden.

Het Spaans dat er gesproken wordt is vermoedelijk het meest verstaanbare op onze aardbol. Men spreekt traag en duidelijk, zonder noemenswaardige dialectische invloeden. Voor wie Spaans studeert of zijn kennis wil bijschaven is Peru het perfecte land. Peruaanse vrienden zijn snel gemaakt en ze passen zich aan de Spaanse kennis die je bezit. Belangrijk om te weten is dat ze uitgezonderd de inlandse talen, onder andere Quechua, geen enkele andere taal spreken. Wie dan toch wil reizen in Peru die kiest het best voor een georganiseerde rondleiding. Overigens geldt dit ook voor Spaans sprekende geïnteresseerden.

Toerisme is nog relatief nieuw in Peru, zodat bij gebrek aan informatie en in bepaalde regio's het wel van belang is met een iemand mee te gaan die het land kent. Zo niet loop je de kans voor onaangename verrassingen te staan. Men durft bijvoorbeeld wel eens meer dan het dubbel van de prijs te vragen omdat de hotels bijna volboekt zijn (als er al plaats is) of gewoon omdat je een gringo bent. Met een georganiseerde reis zul je deze problemen niet voorhebben.

 

Klimaat het hele jaar door

Wegens zijn geografische ligging dicht bij de evenaar kun je moeilijk spreken van winter of zomer. Het hele jaar door is het er warm, met uitzondering van la sierra of het Andesgebergte, waar het vooral 's nachts tot onder nul kan afkoelen. Seizoenen zijn afhankelijk van regen- of droogseizoen. Dit is op zijn beurt dan weer afhankelijk van de plaats in Peru. Aan de kust regent het doorgaans in juli, augustus en september. Stel je er niet veel van voor. De kust is hoofdzakelijk woestijn waardoor regen zich beperkt tot een paar uur motregen of een zeldzame bui van een uurtje.

Op vele plaatsen regent het zelden, zoals in het noorden (tropisch warm het hele jaar door) of op een aanzienlijk aantal plaatsen gelegen tussen zee en Sierra, waar door een samenspel van de hoogte der Andes en de koelte van de zee nooit neerslag valt. In het merendeel van de Sierra en la Selva regent het tussen december en april. In de Selva beperkt zich dat tot tropische buien van een half uurtje tot een uur en kan het rivierniveau meters stijgen, echter in de sierra kan het uren stortregenen. Door de aangename temperaturen is een bezoek aan Machu Picchu in het regenseizoen perfect mogelijk, maar neem zeker regenkledij mee. In het algemeen kan Peru het hele jaar door bezocht worden. Extreme weersomstandigheden komen zo goed als nooit voor.
 

Veiligheid in Peru

Leugen

We gaan allereerst een aantal negatieve mythes over Peru ontkrachten. Door de gebeurtenissen de laatste jaren heeft Peru een aantal namen gekregen die het niet verdient. Terrorisme was 10 tot 20 jaar geleden inderdaad een probleem. Maar intussen is er veel veranderd. Er is geen dictator meer aan de macht, maar een democratisch verkozen president (dat was gedurende de jaren 90 ex-president Fujimori en sinds 28 juli 2001 de nieuwe president Alejandro Toledo) en het land heeft de laatste jaren diepgaande economische en sociale veranderingen ondergaan. De terroristen hebben zich teruggetrokken in de jungle waar ze hun activiteiten geheroriënteerd hebben en de behoefte niet meer voelen in de pers te komen. De lokale bevolking hoeft ze ook niet meer omdat ze zich in het verleden tegen hun eigen mensen hebben gekeerd. Wat gebeurde in de Japanse ambassade is een jammer feit, maar is een pure politieke kwestie en niet tegen de bevolking of het toerisme gericht. De staatsveiligheid doet er alles aan om de terroristische activiteiten tot nul te reduceren, wat hen goed lijkt te lukken. 
  

Waarheid

Na dit gezegd zijnde gaan we nu over naar de weinige echte gevaren. Allereerst een woordje over de gezondheid. Wie naar de jungle reist en er enkele dagen wil rondtrekken, doet er het beste aan om malariatabletten mee te nemen (Lariam wordt tegenwoordig veel voorgeschreven). Overdrijf echter niet met Lariam. De neveneffecten kunnen groter zijn dan de kans malaria op te lopen. De steden in de jungle kennen malaria niet. Ook aan de de gebieden rond de Amazonerivier is deze tropische ziekte zo goed als onbestaand.

Voor wie van plan is een lange rondreis te maken in de jungle en zich ver van de bewoonde wereld te begeven, is een medicijn wel aangeraden. De beste remedie is nog steeds de preventie. Een goede muggencrème of repelente is zeker noodzakelijk. Overdag zijn er verwonderlijk weinig insekten, maar vanaf de zonsondergang komen ze met honderden op zoek naar voedsel. Niet iedere beet is gevaarlijk. Slechts enkele (tientallen...) soorten kunnen malaria overbrengen. Bij te weinig voorzorgen is het wegkrabben van de jeuk op zichzelf al een ziekte.

Voor wie geen repelente bij zich heeft, kan nog steeds gebruik maken van de wonderen der natuur. De vele termietenhopen zijn een bron van natuurlijk afweermiddel tegen insekten. Wel moet je zelf bestand zijn tegen het openwrijven van honderden termieten over de huid. Het middel echter is effectiever dan de duurste muggencrème en bovendien gratis. Een aangenamer natuurlijk middel is een citrusvrucht, maar is niet zo gemakkelijk te vinden.
  
 
Gezondheid

In de sierra en de kuststreek zijn er geen natuurlijke vijanden te verwachten. Zoals steeds is het beter je in te enten tegen de klem of hepatitis, maar is niet verplicht. Wie zich niet verblindt op de onnoemelijke schoonheid van bijvoorbeeld Machu Picchu en een misstap zet in de aanwezige afgrond langs de camino Inca (Incaweg) zal ongeschonden en in goede gezondheid de prachtigste reis van zijn leven beleven. Wel moet op het volgende gewezen worden. Het eten in Peru is goed van kwaliteit, een van de beste keukens van de wereld en goedkoop.

In een wedstrijd in Frankrijk in '98 waar meerdere landen van alle continenten deelnamen heeft Peru de culinaire prijs gewonnen met 405 lokale gerechten, een record. In Peru is het aangeraden in een restaurant te eten. Sommige van de straatkraampjes verkopen eten van bedenkelijke kwaliteit (vooral in Lima de minder toeristische plaatsen in Peru). Hier eten enkel de armere Peruanen. Het zou best wel eens kunnen dat onze maag niet bestand is tegen de kwaliteit van het aangeboden voedsel. Voor ons Westerlingen is het beter wat meer te betalen voor een gegarandeerde kwaliteit zodat we met volle overgave kunnen genieten van het heerlijke Peruaanse eten. Je zult jezelf alleszins niet arm eten.

Diefstal

Waar je je ook bevindt, hou altijd de volgende simpele regel in acht: laat je geld, fotoapparaat of rugzak niet rondslingeren. Overal ter wereld lopen mensen rond met losse handjes en een ongeluk is snel gebeurd. In Peru is het zeker niet nodig paranoia rond te trekken en je bezittingen krampachtig bij je te houden. Ontspan je en hou je enkel aan de bovenstaande regel. Peruanen zijn over het algemeen integere mensen die hun brood eerlijk verdienen.

Echter zijn er altijd een paar rotte appels in de mand die de sfeer onaangenaam kunnen verstoren. Een eenvoudige remedie is: hou gouden armbanden, halskettingen, e.d. gewoon thuis. Stop je geld onzichtbaar onder de kledij (een ritsriem of beugel) en laat zoveel mogelijk in het hotel liggen, ook tijdens meerdaagse uitstappen. Geef uw bezittingen aan de manager in een gesloten omslag of tas.Wie in groep reist heeft het eenvoudiger, de een help letten op de bagage van de ander.

Mijn reiservaring vertelt me dat Peru veiliger is dan bijvoorbeeld Barcelona of Milaan. Voor wie zijn rijkdom tijdens de reis niet etaleert reduceert de factor diefstal zowaar tot nul. Mocht het dan toch gebeuren, vraag aan de Peruaanse ooggetuigen of er niemand is die deze persoon kent. Meer dan eens werden de waren binnen een uurtje door de guardia civil teruggebracht (of stal men om een propina of fooi te verkrijgen)! Let dus op uw goederen. Slaap voldoende en als je een avondje gaat stappen, drink je niet blind.

Drugs

Het komt zelden voor, maar tijdens het rondreizen in Peru en nachtelijke avonturen kan het gebeuren dat men je drugs aanbied, variërend van marijuana tot cocaïne. Een gouden regel mijne vrienden die ik je warm op het hart druk. Blijf er af, keer je rug naar deze mensen en ga naar een andere, veilige plaats. Je weet niet met wie je te doen hebt en voor je het weet sta je middenin een groep politieagenten die je centen willen zien, enz. Dergelijke verhalen zijn me vertelt door mensen die het zelf hebben meegemaakt. Onthou je van alles, Peru is op zichzelf hallucinair genoeg. Respecteer je gezondheid, je vrije wil en je budjet, waar je ook gaat.

 Over water en hoogtes

Belangrijk om te weten is dat bepaalde streken in Peru op grote hoogte liggen. Cusco bijvoorbeeld ligt op 3400 meter. Gezien wij deze hoogtes niet gewoon zijn, is het beter bij aankomst een dagje rust te nemen en te wennen aan deze altitude. Zeker voor wie de Camino Inca wil ondernemen zijn enkele dagen acclimatisatie onontbeerlijk om niet constant in ademnood te komen. In deze streken bestaan er ook een paar natuurlijke hulpmiddelen om de ijle lucht te overwinnen. De bekendste is de mate de coca of thee getrokken uit cocabladeren. Dit kun je op de meeste plaatsen vrij verkrijgen en helpt de hoogteziekte te minimaliseren. Cocabladeren zijn een deel van de Andeskultuur en een zeer gerespecteerde plant bij de Incas. In de hogere streken in Peru kun je ze op markten kopen om thee van te trekken of om op te kauwen. Werp echter de overgebleven bladeren weg vooraleer naar een ander land te reizen of terug te keren naar Europa waar ze illegaal zijn!

Andere weetjes zijn de eventuele gevolgen van de hoge temperaturen en de droogte. Zeker de eerste dagen is het nodig voldoende te drinken. In de maaltijden zit er relatief veel zout, zodat men na enkele dagen minder vocht verliest. Vooral in jungle is een voldoende watervoorraad onontbeerlijk. Wie zich niet aan deze regel houdt kan uitdrogen.

Een woordje van geruststelling over de jungle. Het is zeker niet zo dat het er krioelt van het wildleven. In de Selva is alles verrassend rustig en geordend, badend in een onbeschrijfelijke rust. De kans om door een gifslang of alligator aangevallen te worden is klein. Meestal zijn de dieren banger van de mens dan omgekeerd. Raak geen bomen, mieren of rupsen aan. Sommige insekten zijn giftig en kunnen je een dagenlange kwellende beet bezorgen. Wildleven kom je gegarandeerd tegen, zeker in het nationale park van Manú bij Puerto Maldonado of op een dagje stappen van de Amazonerivier in de omgeving van Iquitos. Alle dieren blijven op een veilige afstand en je moet snel zijn om een foto van ze te nemen. De meeste dieren vermijden intuïtief de omgeving van mensen, zelfs in de grootste jungle van deze aardbol.

Het Peruaanse volk

Neem geen foto's van kazernes, andere militaire gebouwen, banken of alle bouwwerken die te maken hebben met officiële instanties of staatsveiligheid. Indien je twijfelt, vraag het dan best aan de gids of la policia die in de buurt staat. Respecteer ook de ethische regels van de bevolking, het geloof (katholicisme) en de politiek. Voor wie probeert het Peruaanse volk te begrijpen zal een schat van levenswijsheid opdoen en een spirituele en leerrijke reis beleven. Door hun eeuwenlange afzondering van de westerse wereld hebben deze landen een eigen mentaliteit en cultuur opgebouwd dat de tand des tijds heeft overleeft, vooral in de meer afgelegen gebieden. Voor wie oren heeft om te horen en ogen om te zien zal werkelijk veel leren en deze wijsheid de rest van zijn leven met zich meenemen. Deze mensen hebben ons werkelijk veel te tonen. Voor sommige zaken heb je geen woorden nodig. De Peruanen tonen ons iets wat wij westerlingen al lang vergeten zijn. Wat het is, laten we over aan de reizigers die met oprechte belangstelling voor volk en cultuur kiezen voor Peru. Neem het volgende aan als de naakte waarheid: je zult steeds terug willen keren naar dit prachtige en mystieke continent dat zo'n indruk zal nalaten dat je er regelmatig aan zal denken en je iedere volgende reis richting het Gouden Zuiden zal verkiezen.

Ten slotte, wat meestal niet in reisbrochures vermeld wordt, maar door vrienden altijd wordt gevraagd... Ja, de vrouwen zijn er mooi en vriendelijk. Gesprekken voeren gaat als vanzelf gezien hun oneindige interesse in andere mensen en culturen. Wat je dan nog meer verwacht? Peru is nogal katholiek conservatief, alhoewel?... Va a Perù y investiga por tu mismo. Mucho suerte amigos con tu viaje.

Zie ook: http://www.infoperu.com/nl/view.php?lang=nl&p=2

 
 
 

Embed Blogger

 

Comments