Reisverslagen!‎ > ‎

Viva el Peru...!Carajo!

Geplaatst 6 sep. 2011 10:59 door Hendrik Hofstra   [ 29 sep. 2011 01:18 bijgewerkt ]
Ik probeer me weleens in te leven hoe mijn leven eruit zou hebben gezien als ik in Peru was geboren. In een hutje buiten de grote steden, tussen de prachtige bergen van de Andes waar het dan 's nachts ijskoud zou zijn, waar ik een oer simpel leventje zou lijden met mijn familie, misschien met nog een familie een paar kilometer verder op en wat alpaca's en ezels op de achtergrond. Ik zou niet hoeven twijfelen over welke auto het beste bij mij past, ik bedoel ik loop wel en anders heb ik altijd nog een ezel. Hygiëne en ziektes? Nooit wat over gehoord. Ik zou dan rond lopen met door de modder vies geworden handen omdat ik simpelweg geen zeep nodig denk te hebben. Als ik ziek wordt dan is dat god zijn beslissing geweest. De aarde zal weleens weggespoeld worden door een overstroming in het heftige regenseizoen of schudden door een aardbeving, mijn houten hutje zou dan kunnen wegspoelen/ instorten met of zonder mij erin. Een dag later zou het hutje dan alweer staan en waarschijnlijk ik ook! Met de politiek hou ik me verder niet bezig, zij heeft mij nog noot wat opgeleverd, daarnaast is het toch een corrupt zooitje, wat altijd al zo was en altijd wel zo zou blijven. 
Nee, ik leef mijn eigen leventje: ver van de bewoonde wereld, dood eenvoudig maar zielsgelukkig. Viva el Peru..!Carajo!    


De ti
jd vloog voorbij, inmiddels weer helemaal terug in Nederland waarvandaan ik mijn laatste impressies in alle rust onder woorden breng. En dat zijn er nogal wat, vandaar een selectie!

Ik begin met “de fiesta’s” van Cusco!

Peru 4

Ik had het geluk mee te mogen dansen tijdens “de feestweek” van Cusco, in aanloop naar Inti Raymi, het festival van de zon! Ik danste de Sonqonakuy, een traditionele dans uit de Selba (jungle). Onder aanmoediging en luid gejuich van duizenden mensen, die hun toevlucht hadden genomen naar Cusco voor dit spectaculaire en internationaal befaamde evenement, heb ik het geluk gehad als enige Gringo (geuzennaam voor een blanke persoon) mee te mogen dansen, en een hilarisch gezicht was het! Mijn danspartner kwam niet boven mijn borst uit en dus stak ik letterlijk boven iedereen met kop en schouders uit! 

Na afloop raakte ik in gesprek met een vrouw die de directrice bleek te zijn van een nationale tv zender. Zij gaf mij de beelden waar ik live opstond, een bijzondere herinnering!
Deze vrouw bleek een uitstekend contact en wilde me ook helpen met mijn  sociale projecten. Ik heb daar later dankbaar gebruik van gemaakt! 

Eerst een stukje over de goddelijke Peruaanse keuken. Ik leefde gedurende 5 maanden zoals eerder verteld bij een Peruaanse gastfamilie (fantastische mensen). Ik kreeg daar alles mee over de cultuur en daarbij behorende keuken die lekkerder en daarnaast uitgebreider is dan de Nederlandse! Zo at en leerde ik aji de gallina en lomo saltado te maken, proefde ik ceviche en maakt ik het jaarlijks eetfestijn mee waar de typisch voor de Andes, heerlijke cavia koud! (zie foto’s) werd geserveerd. De cavia geld als een ware delicatesse in Peru... 

Terug naar het project! 


De Engelse lessen liepen uitstekend! Ik gebruikte veel humor om de jongens geboeid te houden en ze kwamen met plezier naar mijn les. Daarnaast verliepen de workshops goed op sportgebied en spraken alleen de resultaten dat gegeven tegen. De jongens van het voetbalteam, die deels inmiddels op vrije voeten waren, verloren hun eerste twee wedstrijden als promovendus in een nieuwe competitie, helaas.

In Cusco liggen er tal van mogelijkheden om evenementen en sociale projecten op te zetten. Dit heeft te maken met de grote armoede enerzijds en de grote toestroom van vermogende mensen anderzijds. Ik had nog een aantal ideeën waar ik graag wat mee wilde doen. Ik kwam in contact met de juiste mensen om die ideeën werkelijkheid te laten worden.
En met succes! Een nieuwe NGO (non gouvermentele organisatie) schoot als een paddestoel de grond uit! Www.cuscofootball.com werd geboren! Een project waarmee tweewekelijks een tweedaags toernooi werd georganiseerd waarmee zo’n slordige 1000 sol werd opgehaald. Een bedrag waarmee je in Peru bijna het zelfde kan aanschaffen als hier in Nederland met 1000 euro’s!

Dit project was erop gericht vermogende mensen (voornamelijk toeristen) deel te laten nemen aan een voetbaltoernooi waaraan Cienciano (de meest bekende club van Peru) zijn naam verbond! We kwamen overeen dat Cienciano drie spelers afvaardigde per evenement om voetbalworkshops te geven. Cienciano won in 2003 nog de Copa Sud Americana (vergelijkbaar met de champions legauge in Europa) ten koste van het Argentijnse River Plate!
Daarnaast heb ik het geluk gehad twee keer de nationale tv te kunnen halen met dit project (Canal 2) dankzij het contact dat ik op had gedaan tijdens de dansfeesten van Cusco!

Na het toernooi drie keer te hebben georganiseerd, besloot ik er even tussenuit te knijpen. Ik besloot met een vriendin naar Bolivia te reizen, dichtbij en goedkoop. 

Geweldig mooi is Bolivia, dat net als Peru een grote variëteit kent aan landschappen. Zo ben ik van de tropische pampa’s (tussenvorm van heide en jungle) via de ijskoude zoutvlaktes van Uyuni (let wel geen sneeuw vlaktes) neergestreken bij het hoogstgelegen bevaarbare meer van de wereld, het prachtige meer: lake Titicaca. Ongelooflijk, beduusd raakte ik door de overweldigende indrukken. De foto’s liegen niet, ik raad iedereen aan om Bolivia eens te bezoeken!

Helaas moest ik de trip vervroegd afbreken omdat ik “weer” ziek werd, twee keer longontsteking, inmiddels al twee maanden hoesten en een buikinfectie later kwam ik aan in Cusco. Daar bleek dat door alle inspanningen mijn weerstand zo laag was, dat een bacterie mij steeds weer ziek maakte. Ik besloot dus even wat rust te pakken om goed te herstellen.

Ik had wat tijd om na te denken en wilde nog een project van de grond krijgen. Het project wat uiteindelijk de naam kreeg: We want you for charity. Het idee voor dit project ontstond nadat de baas van een grote nieuwe discotheek mij vroeg te gaan samenwerken om de net door hem overgenomen discotheek nieuw leven in te blazen. Dit had nooit gewerkt aangezien ik, toen, over twee weekjes al terug zou keren naar Nederland. Mijn idee was het programma voor de dinsdag te organiseren.

Dit werd een avond waarop alle buitenlandse studenten en vrijwilligers in Cusco werden uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteitenprogramma dat ze door de wondere wereld van Peru zou leiden. Van een spectaculaire salsa show en een magische circusact tot aan heerlijk Peruaans eten en een potje Beer pong! Van de omzet vroeg ik 50 procent als tegenprestatie voor het goede doel. Daarnaast ging de collectebus langs en zo kon er wekelijks nog een kleine 1000 sol worden bijgeschreven! Omdat er gigantisch veel goede doelen zijn in en rondom Cusco heb ik er voor gezorgd dat elke week, andere goede doelen kunnen meeprofiteren van dit project.

De laatste twee weken heb ik gewijd aan het maken van de laatste shots voor mijn documentaire die ik in Nederland zal moeten editen aangezien er geen computers aanwezig waren met bewerkingsprogramma’s die met HD kwaliteit konden werken.

 
Om de eindbalans van mijn stage op te maken:

Peru 5

Project El poder del deporte:
- Engels lessen en sportworkshops: succesvol afgerond!
- Documentaire: shots geschoten slechts nog te editen in Nederland.
- Onderzoek kwaliteitsverbetering beleid Centro Juvenil Marcavalle: aanbevelingen gedaan.

Project Cuscofootball.com: een succes, wordt voortgezet.
Project We want you for charity: een succes, wordt voortgezet.
(de opbrengst van elk event ging naar verschillende goede doelen)

Het geld, en nogmaals ontzettend bedankt daarvoor!! heb ik geïnvesteerd in het aanschaffen van:

- Twee houtbewerking machines: 1400 sol
- Twee naaimachines om kleding en schoenen te bewerken: 2260 sol
- Voetbalshirts, keepers handschoenen en voetballen: 883 sol
- Vier verlengsnoeren voor computerworkshops: 239,60
- Vriezer: 1470 sol

(in de bijlages, beneden, vind u de bewijzen van de gepleegde donaties).

Een rekensommetje leert ons dat dit bij elkaar opgeteld: 6252,60 sol is. 
Omgerekend is dit 1.563,15 euro waard! Namens alle medewerkers en de directrice in het bijzonder, de vrijwilligers en de kinderen: "ONTZETTEND BEDANKT"!!

Ik ben super blij met alles wat ik heb kunnen doen in Cusco en ben met tegenstrijdige gevoelens weggegaan. Op mijn eindfeest kwamen zo’n 150 mensen hun dankbaarheid en waardering tonen voor wat ik had gedaan gedurende mijn tijd in Cusco. Met mooie woorden van vrienden die me het podium opriepen werd het feest afgesloten. Een prachtige tijd die ik in mijn hart heb gesloten en nooit zal vergeten!

Als laatste wil ik iedereen bedanken voor zijn steun, berichtjes, gelukwensen, sponsoring en medeleven! Ik had nooit durven dromen dat zoveel mensen mij zouden volgen tijdens mijn avontuur in Peru! Jullie hebben me de energie en liefde gegeven waarmee ik daar de mensen kon helpen die het zo hard nodig hebben! Bedankt!!! 

- Ik wil daarnaast de geïnteresseerde liefhebbers in buitenlandse kunst wijzen op verschillende exclusieve kunstwerken die ik goedkoop kan laten importeren (60 euro per 10 kilo). Deze zijn handgemaakt door de vader van mijn gastgezin die in Cusco leeft als kunstenaar. Op de laatste foto van de tweede dia slideshow vind u de schilderijen die ik inclusief verzendkosten voor 20 euro per stuk verkoop. De opbrengst gaat naar mijn Peruaanse familie! 

ą
Hendrik Hofstra,
8 sep. 2011 08:56
ą
Hendrik Hofstra,
8 sep. 2011 08:51
ą
Hendrik Hofstra,
8 sep. 2011 08:50
ċ
Scannen0021(.zip
(2863k)
Hendrik Hofstra,
8 sep. 2011 09:55
ą
Hendrik Hofstra,
8 sep. 2011 08:48
Comments